Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Bij krachttraining is de pre-workout enorm populair en is het supplement voor velen zelfs onmisbaar geworden. Bij cardio is het gebruik van een pre-workout minder gebruikelijk en wordt het niet vaak als een cruciaal onderdeel gezien. Toch kan het voor duursporten ook een nuttige toevoeging zijn. In dit blog kom je te weten hoe pre-workout jouw hardloopprestaties kan verbeteren.
Lees verder onder de afbeelding
Het zit hem eigenlijk al een beetje in de naam: pre-workout neem je vóór je training. Het is een supplement dat bestaat uit verschillende ingrediënten die je helpen om beter voorbereid aan je workout te beginnen en je prestaties te ondersteunen. Meestal wordt het in poedervorm gebruikt, die je oplost in water.
Vooral fanatieke sporters die hun grenzen willen verleggen, kunnen baat hebben bij pre-workout. Denk aan mensen die aan krachttraining of HIIT (High Intensity Interval Training) doen, maar ook hardlopers gebruiken het steeds vaker om nét dat beetje extra uit hun training te halen. Kortom, bij verschillende soorten sporten kan je profijt hebben van pre-workout.
Wil je meer te weten komen over pre-workout? Lees dan ook deze blog: Wat is pre-workout en wanneer gebruik je het?
Om te begrijpen hoe pre-workout je hardloopprestaties kan ondersteunen, is het belangrijk om eerst te kijken naar de ingrediënten. Hieronder lees je welke stoffen nuttig kunnen zijn voor het hardlopen:
Dit is een aminozuur dat van nature voorkomt in je lichaam. Deze stof wordt in je lichaam omgezet naar arginine, wat vervolgens leidt tot de aanmaak van stikstofmonoxide (NO).1 Deze verhoogde NO-productie zorgt ervoor dat je bloedvaten zich verwijden. Tijdens het hardlopen is dat precies wat je wilt: een betere doorbloeding, waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen bij je spieren komen.
Dit aminozuur zie je vaak terug in pre-workout supplementen – en dat is niet voor niets. Beta-alanine verhoogt namelijk de hoeveelheid carnosine in je spieren. En carnosine fungeert als een soort buffer: het helpt de ophoping van waterstofionen – die verzuring veroorzaken – tegen te gaan. Minder verzuring in je spieren betekent dat je je inspanning nét wat langer volhoudt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat suppletie met beta-alanine kan zorgen voor een significante verbetering van je hardlooptijd over 10 kilometer, vergeleken met een controlegroep die het supplement niet kreeg.2
Net als citrulline is arginine een aminozuur en zoals eerder besproken is deze stof direct betrokken bij een toename van de stikstofmonoxide productie. Het aminozuur kan op die manier bijdragen aan een verbeterde bloedtoevoer naar de spieren.
Dit zijn echte teamplayers als het aankomt op sportprestaties. Zo speelt vitamine B6 een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie uit je voeding – iets wat je tijdens het sporten natuurlijk zo efficiënt mogelijk wilt laten verlopen. Vitamine B3 en B12 kunnen op hun beurt bijdragen aan het verminderen van de vermoeidheid, waardoor je langer door kunt. Vitamine B12 is daarnaast nog betrokken bij de aanmaak van rode bloedcellen. Hoe meer rode bloedcellen je hebt, hoe meer zuurstof er naar je spieren kan worden vervoerd, en dus: meer energie op de waar je het nodig hebt.3
Grote kans dat jouw pre-run koffiemomentje te maken heeft met de cafeïne. Het actieve ingrediënt dat je ook vaak terugziet in pre-workouts. Cafeïne staat erom bekend dat het de zogeheten ‘tijd tot uitputting’ verlengt.4 Met andere woorden: je kunt een inspanning langer volhouden voordat je lichaam écht op is. Bij een langere hardloopsessie, zoals een (halve) marathon, is dat een groot voordeel. Maar cafeïne doet meer dan alleen je uithoudingsvermogen ondersteunen. Het verbetert ook je alertheid en focus – ideaal tijdens een intensieve training of een belangrijke wedstrijd, wanneer je scherp en geconcentreerd wilt blijven.
Het blijkt dus dat er meerdere stoffen in pre-workouts zitten die je hardloopactiviteiten kunnen ondersteunen. Toch is het niet voor iedereen handig om pre-workout in te nemen. Zo kunnen er in sommige gevallen ook minder prettige effecten optreden.
Pre-workout is niet voor iedereen aan te raden. Ben je gevoelig voor cafeïne (of een van de andere ingrediënten), zwanger, heb je een hoge bloeddruk of ben je jonger dan 18 jaar? Dan kun je beter geen pre-workout gebruiken. Geen zorgen als je cafeïne liever vermijdt: er bestaan ook cafeïnevrije pre-workouts die een prima alternatief zijn.
Meer weten? Raadpleeg dan ons volgende blog: Is pre-workout goed of slecht voor je?
Naast de mogelijke nadelen van pre-workout, biedt het ook vele voordelen tijdens het hardlopen. Hieronder volgen de voornaamste voordelen:
Waar pre-workout al langere tijd populair is onder krachtsporters, blijft het gebruik ervan bij cardio – en met name hardlopen – nog wat achter. Zonde, want ook hardlopers kunnen profiteren van de voordelen.
Dankzij de slimme mix van ingrediënten kan pre-workout zorgen voor meer energie, betere focus en een scherper reactievermogen tijdens het lopen. Bovendien zou het ervoor kunnen zorgen dat je wat langer door kunt gaan, voordat de vermoeidheid toeslaat. Voor veel hardlopers is het dan ook een interessante aanvulling op hun training, mits je lichaam er goed op reageert.