Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Mee eters zijn één van de meest voorkomende huidproblemen. Heb je zwarte puntjes op je neus? Dan heb je te maken met mee eters. Ze lijken soms uit het niets te verschijnen en zijn vaak hardnekkig om weg te krijgen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om mee eters te behandelen.
Lees verder onder de afbeelding
In je gezicht zitten duizenden kleine haarzakjes, ook op plekken waar je geen haar ziet. Deze haarzakjes produceren talg (een natuurlijke olie) om je huid soepel te houden. Maar soms raakt zo'n haarzakje verstopt door een combinatie van talg, dode huidcellen en vuil. Wanneer zo’n haarzakje verstopt raakt, ontstaat er een mee-eter: een klein bultje dat je vaak als zwarte of witte puntjes op de huid ziet.
Er zijn twee verschillende soorten mee eters, namelijk zwarte en witte mee eters. Zwarte mee eters zijn die bekende zwarte puntjes (blackheads) die je vooral op je neus of kin ziet. Het zwarte puntje is trouwens geen vuil, maar talg dat zwart wordt doordat de porie openstaat en er zuurstof bij kan komen. Witte mee eters hebben daarentegen een gesloten porie en zijn kleine, witachtige bobbeltjes onder de huid.
Beide soorten mee eters zijn dus verstopte poriën. Ze komen vooral voor in je T-zone: je neus, voorhoofd en kin. Dit zijn de plekken waar je huid van nature wat vetter is. Je neus is vaak de ergste plek, omdat de poriën daar wat groter zijn en er meer talgklieren zitten.
Mee eters ontstaan niet zomaar, het is een langzaam proces dat weken duurt. Je merkt er vaak niets van tot ze ineens zichtbaar worden op je neus of kin. Maar wat gebeurt er precies in je huid? We leggen het uit.
Bij het ontstaan van mee eters kunnen je talgklieren meer talg produceren dan normaal. Dit gebeurt vaak door hormonen, stress of je genetische aanleg. Heb je van nature een vette huid? Dan heb je meer kans op mee eters, doordat de extra talg ophoopt in je poriën.
Je huid vernieuwt zichzelf constant. Soms gaat dit niet helemaal goed en blijven dode huidcellen plakken aan je gezicht. Door deze ophoping van dode huidcellen kunnen je poriën ook langzaam dichtslibben.
De talg en dode huidcellen vormen samen een prop in je poriën. Deze prop wordt steeds groter en harder, en duwt de porie langzaam open. Op dit punt is er nog geen zichtbare mee eter. Maar de verstopping wordt steeds erger omdat er steeds meer talg en dode cellen bij komen.
Als deze prop in contact komt met zuurstof uit de lucht, wordt hij zwart door oxidatie. Zo ontstaat een zwarte mee eter. Bij witte mee eters blijft de porie gesloten, waardoor de prop niet wordt blootgesteld aan zuurstof en deze dus wit of lichtgeel blijft.
Nu het belangrijkste: hoe krijg je die vervelende mee eters weg? Deze 7 methodes kun je veilig thuis proberen.
Van alle ingrediënten tegen mee eters is salicylzuur één van de beste. Dit zuur dringt diep je poriën in en ruimt het talg en de dode huidcellen op. Gebruik het 2 tot 3 keer per week en geef je huid de tijd om aan dit actieve ingrediënt te wennen. Let op: deze producten kunnen je huid gevoeliger maken voor de zon, dus gebruik altijd een goede zonnebescherming en vermijd direct zonlicht tijdens de inwerkperiode.
Heb je oppervlakkige mee eters? Dan kunnen neusstrips helpen. Je plakt ze op je neus, wacht even en trekt ze er dan af voor direct resultaat. Ze werken niet voor diep zittende mee eters, maar zijn wel effectief om blackheads te verwijderen. Gebruik ze niet te vaak (maximaal 1 keer per week) om irritatie te voorkomen.
Er bestaat een speciaal gereedschap om mee eters te verwijderen. Een mee eter verwijderaar is een klein metalen hulpmiddel met een lus aan het einde. Je drukt voorzichtig rond de mee eter om hem eruit te persen. Dit werkt goed, maar doe het alleen bij grote, goed zichtbare mee eters. Bij kleinere kun je je huid sneller beschadigen.
De natuur heeft ook een oplossing voor mee eters: klei. Deze natuurlijke stof heeft van oudsher de eigenschap om overtollige olie en onzuiverheden uit je poriën te trekken. Gebruik 1-2 keer per week een masker met witte of groene klei. Laat het goed drogen en spoel het af met lauw water. Je zult zien dat je huid er direct schoner uitziet!
Een eeuwenoude schoonheidstruc die nog steeds werkt is het stomen van je gezicht. Houd je gezicht een paar minuten boven een kom met warm water. Leg hierbij een handdoek over je hoofd om de stoom vast te houden. De warme stoom helpt je poriën te openen, waardoor het talg en de dode huidcellen makkelijker loslaten.
Heb je wel eens van dubbele reiniging gehoord? Deze methode komt oorspronkelijk uit Korea en Japan en wordt hier ook steeds populairder. Begin met een olie-gebaseerde reiniger om make-up en overtollige talg te verwijderen. Daarna gebruik je een gewone gezichtsreiniger. Deze aanpak zorgt ervoor dat je poriën echt schoon worden (én voorkomt nieuwe mee eters).
Wanneer de hardnekkigste mee eters gewoon niet wijken, is het tijd voor professionele hulp. Een schoonheidsspecialiste kan ze vakkundig verwijderen zonder je huid te beschadigen. Vooral voor grote of diep zittende mee eters is dit vaak de beste aanpak.
Laten we eerlijk zijn: het is veel makkelijker om ervoor te zorgen dat mee eters niet ontstaan dan om ze achteraf weg te krijgen. Hier zijn de beste tips om mee eters te voorkomen.
Niet alle huidproducten zijn geschikt voor elke huid. Als je een vette huid hebt, ga dan voor oil-free producten die je huid niet extra belasten. Vermijd zware crèmes en foundations die je poriën verstoppen. Zoek ook naar 'non-comedogeen' op de verpakking. Dit betekent dat het product je poriën niet verstopt en dus minder kans geeft op nieuwe mee eters.
Oude make-up en vieze kwasten zitten vol bacteriën die mee eters in de hand werken. Vervang je make-up om de paar maanden en was je kwasten elke week met een milde zeep. Kies ook altijd voor make-up die speciaal ontwikkeld is om je poriën vrij te houden. En de gouden regel: ga nooit met make-up naar bed, hoe moe je ook bent!
Zuivel en suikerrijke snacks zoals chocolade en chips kunnen je talgproductie flink opdrijven. Je hoeft ze niet helemaal weg te laten, maar merk je dat je huid slechter wordt? Dan kun je ze beter vermijden. Daarnaast helpt genoeg water drinken en veel groenten en fruit eten. Je huid heeft goede voeding nodig om van binnenuit gezond te blijven.
Zit je vaak aan je gezicht? Je handen brengen bacteriën en vuil over op je huid, ook al zien ze er schoon uit. Door steeds aan je gezicht te zitten verspreid je onzuiverheden over je hele huid. Raak je gezicht daarom zo min mogelijk aan. Als je er bewust op let, kun je deze gewoonte snel afleren.
Was je gezicht elke ochtend en avond met een milde reiniger die geschikt is voor jouw huidtype. Doe dit niet vaker dan twee keer per dag. Te vaak wassen droogt je huid uit en zorgt ervoor dat je talgklieren juist extra olie gaan maken. Gebruik daarnaast altijd lauw of koud water in plaats van heet water.
Door 1-2 keer per week voorzichtig te exfoliëren verwijder je dode huidcellen voordat ze je poriën kunnen blokkeren. Gebruik een milde chemische exfoliant zoals salicylzuur. Overdrijf het niet, want te veel exfoliëren maakt je huid juist gevoeliger.
Je kussensloop vangt elke nacht talg en bacteriën op van je gezicht tijdens je slaap. Verschoon hem daarom minstens een keer per week. Zo voorkom je dat al die opgehoopte onzuiverheden weer terug op je gezicht komen.
Mee eters kunnen behoorlijk vervelend zijn, vooral als ze steeds terugkomen. Maar laat je niet ontmoedigen! Met de juiste aanpak en wat geduld kun je ze echt onder controle krijgen. Start met een paar tips, geef het tijd om te werken en kijk wat het beste bij jouw huid past. Voor je het weet heb je er veel minder last van. En lukt het niet? Dan is professionele hulp altijd een optie.