Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
VITAKRUID25JAAR - 25% korting op jouw bestelling
Magnesium is een mineraal dat vaak gekoppeld wordt aan een goede spierfunctie. Spieren zijn de drijvende kracht achter soepel bewegen. Daarmee kan magnesium vele voordelen hebben voor sporters. Maar wat doet magnesium precies voor je spieren? In dit blog lees je hoe magnesium spieren ondersteunt en bijdraagt aan een optimale werking.
Lees verder onder de afbeelding
Spieren spelen een essentiële rol in ons dagelijks leven. Ze zorgen ervoor dat we kunnen bewegen, onze hartslag op peil blijft en zelfs dat ons voedsel door het spijsverteringsstelsel wordt geleid. De werking van spieren is gebaseerd op drie verschillende soorten spierweefsel, elk met hun eigen functie en eigenschappen:
Dit zijn de spieren die aan onze botten vastzitten. Ze maken beweging mogelijk, zoals het buigen van je arm of het strekken van je benen. Deze spieren kunnen we bewust aansturen.
Het hart is eigenlijk één grote spier. Dit type spierweefsel is uniek omdat het continu samentrekt om bloed door het lichaam te pompen. Hier hebben we geen bewuste controle over; het klopt automatisch, dag en nacht.
Dit spierweefsel bevindt zich in onze organen, zoals de bloedvaten en het spijsverteringsstelsel. Het zorgt bijvoorbeeld voor het samentrekken van de darmen om voedsel te verplaatsen. Net als bij het hartspierweefsel gebeurt dit zonder bewuste aansturing.
In dit blog leggen we de focus op de skeletspieren.
Spieren trekken samen dankzij elektrische signalen die vanuit de hersenen via de zenuwen naar de spieren worden gestuurd. Een sterk signaal zorgt voor aanspanning, waarna informatie teruggaat naar de hersenen om eventueel aanpassingen te doen zoals het corrigeren van je houding. Zodra het signaal stopt, ontspannen de spieren weer.
De myofibrillen in spiercellen zijn verantwoordelijk voor de contractie van de skeletspieren. Wanneer een elektrisch signaal de spier bereikt, schuiven specifieke eiwitten binnen de myofibrillen naar elkaar toe. Met behulp van energie hechten deze eiwitten zich aan elkaar, wat zorgt voor de samentrekking van de spier.
Magnesium speelt op verschillende manieren een rol bij de werking van de spieren. We bespreken hieronder de belangrijkste mechanismen waarmee magnesium bijdraagt aan de spierfunctie.
Magnesium speelt, samen met calcium, een belangrijke rol bij het samentrekken en ontspannen van spieren. Wanneer een elektrisch signaal vanuit je zenuwstelsel een spier bereikt, stroomt calcium de spiercel binnen en bindt het zich aan deze eiwitten. Hierdoor schuiven de eiwitten naar elkaar toe en trekt de spier samen.
Om te voorkomen dat de spier aangespannen blijft, wordt het calcium weer snel uit de spiercel gepompt. Op dat moment neemt magnesium het over. Magnesium concurreert met calcium voor dezelfde bindingsplaatsen op de eiwitten in de myofibrillen.1 Wanneer magnesium zich bindt, laten de eiwitten elkaar los en ontspant de spier. Als er niet genoeg magnesium aanwezig is, verloopt dit proces minder efficiënt. Spieren blijven dan te lang aangespannen, wat kan leiden tot krampen en spierpijn.
In een eerder verschenen blog hebben we de beste tips bij spierpijn voor je op een rij gezet.
Voor een goede spierwerking is energie nodig, en die halen we uit voeding. Koolhydraten zijn de voornaamste brandstof voor onze lichaamscellen zoals de spiercellen. Dit macronutriënt wordt omgezet in glucose, een suiker dat direct energie levert.
Wanneer je lichaam energie nodig heeft, begint het met de verbranding van glucose. Deze brandstof wordt omgezet in ATP (adenosinetrifosfaat), de belangrijkste energiedrager van het lichaam. ATP slaat energie niet alleen op, maar vervoert het ook naar de plekken waar het nodig is, zoals je spieren. In de mitochondriën – de energiefabriekjes van je cellen – wordt ATP gesplitst, waardoor de opgeslagen energie vrijkomt.
Magnesium speelt hierbij een onmisbare rol. Dit mineraal is nodig voor zowel de productie als de activering van ATP. Het stimuleert enzymen en versnelt reacties die de energieproductie ondersteunen.2,3 Zonder voldoende magnesium verloopt dit proces minder efficiënt, wat de energieproductie kan beïnvloeden.
Bij anaerobe trainingen, zoals voetbal, atletiek en krachttraining, wordt glucose deels op een andere manier afgebroken. In plaats van volledige verbranding ontstaat er lactaat (melkzuur), wat zich kan ophopen in de spieren. Dit kan leiden tot vermoeidheid en verzuring. Magnesium helpt deze ophoping te verminderen door de afvoer van melkzuur te ondersteunen, waardoor spieren sneller kunnen herstellen en minder stijf aanvoelen.4
Bekijk ook onze vorige blogs hoe haal je genoeg magnesium uit voeding en 10x voeding met magnesium.
Magnesium behoort samen met kalium, natrium en calcium tot de elektrolyten. Dit zijn mineralen die zich in het lichaamsvocht (bloed, zweet en urine) bevinden en een elektrische lading dragen. Via elektrische signalen – ook wel prikkels of impulsen genoemd – wordt informatie overgebracht tussen zenuwcellen en de rest van het lichaam. Zo kunnen belangrijke lichamelijke functies worden uitgevoerd zoals het activeren van de spieren.
Magnesium speelt een cruciale rol in de elektrolytenbalans doordat het de verhouding tussen calcium, kalium en natrium reguleert. Het zorgt voor het transport van elektrolyten over het celmembraan en bepaalt daarmee de elektrische spanning om prikkelgeleiding mogelijk te maken.2
Bij te weinig magnesium raakt de elektrolytenbalans verstoord en functioneren cellen minder goed.5 De overdracht van informatie en de communicatie tussen zenuwcellen en de rest van het lichaam wordt hiermee verstoord.
Wel of niet water met elektrolyten nodig bij het sporten? Je leest het in ons andere blog.
Eiwitten zijn onder andere belangrijk voor spieropbouw, spierherstel en het voorkomen van spierafbraak. Deze worden gevormd door een aaneenkoppeling van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Het proces hieromheen wordt de eiwitsynthese genoemd.
Magnesium speelt een belangrijke rol bij de verschillende stappen van de eiwitsynthese.6 Het zorgt er onder andere voor dat de genetische informatie tijdens het proces correct wordt afgelezen en activeert verschillende enzymen die daarbij nodig zijn.7 Wanneer er te weinig magnesium beschikbaar is, kan dit de eiwitsynthese verstoren. Dit kan leiden tot defecte of incomplete eiwitten, wat invloed heeft op belangrijke lichaamsfuncties.
Lees ook onze eerder verschenen blogs wat gebeurt er met eiwitten in het lichaam en hoeveel eiwitten per dag heb je nodig voor spieropbouw.
Magnesium is dus goed voor onze spieren en heeft via verschillende mechanismen invloed op de werking van de spieren. Zo is het betrokken bij het ontspannen van de spieren. Daarnaast is magnesium belangrijk voor de productie en het vrijkomen van energie wat nodig is voor beweging. Ook is het belangrijk voor de elektrolytenbalans wat zorgt voor een goede prikkelgeleiding om de spieren aan te sturen. Bovendien draagt het bij aan de eiwitsynthese bij de vorming van eiwitten die zorgen voor spiergroei en -herstel. Hoe je het ook wendt of keert, magnesium is onmisbaar voor onze spieren.