Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Je hoort steeds vaker over collageen als het om je huid, haar of gewrichten gaat. Maar voordat je iets nieuws toevoegt aan je routine, is het misschien goed om eerst eens naar je bord te kijken. Want wat als voeding al een handje kan helpen? In dit blog beantwoorden we de vraag: waar zit collageen in? En: wat doe je als je deze voeding niet eet?
Lees verder onder de afbeelding
Collageen is een eiwit dat vorm geeft aan je lichaam. Je kunt het zien als een soort interne lijm die van alles bij elkaar houdt. Denk aan bindweefsel, dat zit overal: in je huid, spieren, pezen, botten en zelfs in je bloedvaten.
Tot nu toe kennen we 28 typen collageen, waarvan collageen type I het bekendst en ook verreweg het meest aanwezig is. Maar liefst 90% van het collageen in je lijf valt namelijk in die ene categorie.1,2
Omdat collageen zo breed verspreid is, vervult het verschillende rollen in je lichaam:3,4
Collageen is dus ontzettend belangrijk voor structuur en flexibiliteit. Zonder zouden we er allemaal als een slappe hap bijlopen. Toch staan we er vaak niet bij stil dat we collageen via onze voeding binnenkrijgen.
In een eerder blog lees je wat er bewezen is als het gaat om collageen.
Net als bij mensen vind je collageen ook terug in het bindweefsel van dieren. Door bepaalde dierlijke bronnen te eten, krijg je het dus vanzelf binnen
Zoals je ziet zijn er best wat bronnen van collageen. Maar eerlijk: hoe vaak eet je nou rundertong of orgaanvlees? Voeding met veel collageen eten we tegenwoordig minder vaak. Voor veganisten is het zelfs helemaal uitgesloten om via deze voeding collageen binnen te krijgen, want plantaardige bronnen van collageen zijn er niet. Moderne voedingsgewoonten maken het er dus niet makkelijker op om via natuurlijke voeding collageen binnen te krijgen. Toch betekent dat niet meteen het einde.
Ons lijf is behoorlijk handig en maakt zelf collageen aan uit andere voedingsstoffen, zelfs al krijgt het niets via voeding binnen. Het is daarvoor wel afhankelijk van de juiste omstandigheden en aanwezigheid van bouwstoffen.
Net als andere eiwitten moet je lijf collageen eerst afbreken tot losse aminozuren voordat het er iets mee kan. Met de losse aminozuren kan je lichaam later weer een eigen versie van collageen opbouwen. De aanmaak van collageen in je lichaam begint bij drie aminozuren: glycine, proline en lysine. Daarnaast zijn voor een goede aanmaak verschillende hulpstoffen nodig.
De aanmaak begint in speciale cellen in het bindweefsel, de zogeheten fibroblasten. Deze cellen zetten losse aminozuren om in een voorlopervorm van collageen: procollageen. Voordat de collageenbouwstenen goed kunnen werken, worden proline en lysine eerst omgezet in een stabielere vorm. Dit gebeurt met hulp van verschillende enzymen en stoffen, vooral vitamine C speelt hierbij een belangrijke rol.
Vervolgens draaien drie procollageenketens zich om elkaar heen en vormen samen een stevige, gedraaide streng. Buiten de cel worden kleine stukjes eraf gehaald, waarna het collageen klaar is om in het lichaam vezels te vormen die zorgen voor stevigheid en ondersteuning.1
Naarmate je ouder wordt, kan je lichaam steeds minder efficiënt collageen aanmaken. Tot het op een dag wordt ingehaald door de natuurlijke afbraak die ook plaatsvindt. Met als gevolg: minder soepel bindweefsel, stijvere gewrichten en een huid die langzaam elasticiteit verliest.5
Alle reden om je lichaamseigen collageenaanmaak zo goed mogelijk te ondersteunen.
Aminozuren vind je in eiwitrijke voeding. Daarvoor kijken we meestal naar dierlijke bronnen, zoals vlees, vis en zuivel. Maar deze bouwstoffen voor collageen komen ook in plantaardige voeding voor.
Door regelmatig te kiezen voor voeding met bouwstoffen voor collageen, geef je je lichaam wat het nodig heeft om z'n werk goed te doen. Lysine is bijvoorbeeld een essentieel aminozuur, wat inhoudt dat je echt voldoende uit voeding moet binnenkrijgen.
Glycine en proline zijn technisch gezien niet-essentieel. Toch kunnen lichaamseigen reserves onder bepaalde omstandigheden tekortschieten.6 Aanvullen via voeding is dan geen overbodige luxe.
Eet je veganistisch? Let dan extra goed op een voldoende inname van plantaardige eiwitten. En combineer verschillende bronnen in je maaltijden voor een completer aminozuurprofiel.
Naast voeding met bouwstoffen voor collageen, zijn er nog wat hulpstoffen nodig om de lichaamseigen collageenaanmaak goed te laten verlopen. Ook daar wil je dus voldoende van binnenkrijgen.
Vitamine C staat met stip bovenaan. Zonder kan je lichaam geen functioneel collageen maken, zelfs al krijg je alle bouwstoffen binnen.1 Zorg daarom voor voldoende vitamine C uit bijvoorbeeld citrusfruit, kiwi, aardbeien, zwarte bessen, paprika en broccoli.
Koper is een hulpstof voor een enzym dat belangrijk is voor de stevigheid van collageenvezels.1 Je vindt koper bijvoorbeeld in orgaanvlees en schaal- en schelpdieren, maar ook plantaardige voeding zoals cacao(poeder), cashewnoten, zonnebloempitten, shiitake, linzen en quinoa.
Zink is al enige tijd populair als het gaat om inwendige huidverzorging. In de collageenaanmaak draagt het indirect bij, onder andere via genregulatie die hierbij betrokken is.5,7,8 Voorbeelden van voeding met zink zijn oesters, (rood) vlees, pompoenpitten, bonen, kikkererwten en volle granen.
Vitamine A, ook wel bekend als retinol, heeft volgens studies zowel directe als indirecte effecten op de lichaamseigen collageenaanmaak.5,7 In voeding vind je vitamine A vooral in lever, vette vis en eieren. Of in de vorm van bètacaroteen in wortels, zoete aardappel, pompoen, mango en abrikozen.
Bekijk ook: 10 x voeding voor een collageen boost.
Waar zit collageen in, en hoe haal je er het meeste uit? Ja, je vindt het in bindweefselrijke dierlijke voeding, zoals bottenbouillon, vis met huid of runderwang. Maar dat betekent niet automatisch dat je lijf er ook direct iets mee doet. Daarnaast zijn dit voedingsmiddelen die vaak niet standaard op ons menu staan.
Gelukkig maakt je lichaam ook zelf collageen, wat je goed kunt ondersteunen door te zorgen voor de juiste bouwstoffen en hulpstoffen uit voeding. Zelfs al eet je volledig plantaardig! Daarmee leg je een stevige basis voor je huid, haar, gewrichten en bindweefsel.